top of page

Pitääkö tämäkin tehdä itse

Tuntuuko, että jokaisessa asiassa ihmiset kääntyvät esihenkilöiden puoleen päätöksiä hakien? Mistä tämä johtuu? Katsokaa peiliin, sieltä löytyvät syylliset tähän tilanteeseen.


Tyypillisesti me johtamisvastuulliset koemme mielekkääksi ja luontevaksi tehdä päätöksiä ja antaa vastauksia. Siten kun joku kysymysten kanssa puoleemme kääntyy, on luontaista antaa välittömästi oma näkemys tai ratkaisu asiaan.


Organisaatio köyhtyy


Väitän, että tällaisella toiminnalla köyhdytämme organisaatiotamme. Emme anna tilaa ja mahdollisuuksia ajatteluun eli kehittymiseen.


Aika harvoin myöskään parhaat ratkaisut löytyvät yhdeltä tai muutamalta henkilöltä organisaatiosta. Samalla päätösten ja ratkaisujen määrä ja laatu kapenee, kun vain johtovastuulliset tekevät päätöksiä ja etsivät ratkaisuja.


Harvoin kuitenkaan on kyse siitä, että johtovastuullinenkaan itse on sitä mieltä, että hänellä on avain kaikkiin lukkoihin. Kyse on usein vain totutusta tavasta tai siitä, että ei ole keinoja auttaa ihmisiä hyödyntämään omaa asiantuntemustaan ja kyvykkyyttään.


Miten muutamme tilannetta


Itse asiassa hyvin pienellä toiminnan muutoksella saamme laajasti organisaation kyvyt käyttöön, löytämään ratkaisuja ja tarttumaan toimeen. Tämä pieni taika on valmentava ote.




Yksinkertaisuudessaan valmentavassa otteessa on kyse siitä, että vastausten sijaan kysymysten kautta autamme ihmisiä itse ajattelemaan ja hyödyntämään omaa kyvykkyyttään, voimavarojaan ja vahvuuksiaan ratkaisujen hakemisessa ja päätösten tekemisessä. Tämä johtaa parhaiden ratkaisujen löytymiseen sekä työntekijöiden vastuunoton mahdollistamiseen – on lupa ajatella, joka asiaan ei tarvitse kysyä esihenkilön näkemystä ja lupaa.


Lähde liikkeelle näillä muutamalla vinkillä kysymisen opettelussa:

· Käytä avoimia kysymyksiä eli kysymyksiä, jotka johtavat muihin kuin kyllä- ja ei -vastauksiin

· Käytä m- ja k-alkuisia kysymyksiä (miten, kuinka, jne.).

· Vältä o-alkuisia sekä ko- ja kö-loppuisia kysymyksiä


Liikkeelle lähtöä helpottaa myös listan laatiminen hyvistä kysymyksistä. Niitä on hyvä myös harjoitella. Monia loistavia tilanteita harjoitteluun löytyy esimerkiksi niin perhepiiristä kuin ystävien ja harrastusten parista. Lähde kokeilemaan ja seuraa kysymisen vaikutuksia.


Ota yhteyttä ja keskustellaan, mikä olisi teidän organisaatiossanne paras tapa lisätä valmentavan otteen kyvykkyyttä – Mira, 040 922 0188, mira.pitkaranta@lygge.fi tai https://www.lygge.fi/otayhteytta



TUTUSTU MYÖS



Valmentava johtaminen -koulutukseemme

29 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page