top of page

I - Itseohjautuvan tiimitoiminnan vahvistaminen, miten se käytännössä tehtiin

Päivitetty: 12. toukok. 2023

Satasairaala, Siivouskeskus – Hyvin pyyhkii -hanke




Satasairaalan Siivouskeskus vastaa Satasairaalan puhtaanapidosta ja tekstiilipalvelujen hankinnasta sekä osallistuu ateriapalvelu-, vuodehuolto- ja asiakaspalvelutehtäviin. Siivouskeskuksen henkilöstö muodostuu noin 270 puhtausalan ammattilaisesta.

Syksyllä 2021 lähdimme Siivouskeskuksen kanssa vahvistamaan itseohjautuvaa tiimitoimintaa Hyvin pyyhkii -hankkeen avulla. Itseohjautuvuus on monimuotoinen ilmiö. Yksiselitteistä määritelmä sille ei ole, eikä itseohjautuvuus asiana ole itseisarvo. On aina tärkeää miettiä, miksi haluamme kohti itseohjautuvuutta kulkea ja mitä haluamme itseohjautuvuudella tavoittaa. Näin toimittiin myös Siivouskeskuksessa ennen Hyvin pyyhkii -hankkeen käynnistämistä.


Miksi itseohjautuvaa tiimitoimintaa haluttiin vahvistaa Siivouskeskuksessa?


Siivouskeskuksessa oli monestakin eri syystä käynnistynyt keskustelu itseohjautuvasta tiimitoiminnasta keinona uudelleenmuotoilla työn tekemistä:

  • Muutosten vauhti oli kasvanut. Hitaat, ylhäältä alaspäin ohjatut toimintamallit eivät mahdollistaneet riittävän ketterää toimintaa. Siivouskeskuksessa haluttiin vahvistaa muutoskyvykkyyttä mahdollistamalla aiempaa nopeampi ja tiimilähtöisempi reagointi. Tällöin muutosten kohteena olevat henkilöt eivät ole muutosjunan kyydissä vaan ohjaimissa. Näin muutokset eivät tunnu järisyttäviltä muutoksilta vaan vähittäiseltä uudistamiselta ja kehittämiseltä. Tiedossa myös hyvin oli, että itse työn osaajat, puhtaanapitäjät, tuntevat työn ja sen vaatimukset parhaiten. Siten he itse löytävät parhaat ratkaisut muuttuviin tilainteisiin.

  • Ajanpuute työnsi kohti itseohjautuvaa tiimitoimintaa. Oli löydettävä sujuvampia työtapoja; purettava turhia hidasteita, mm. turhia päätöksenteon pisteitä ja ylimääräisiä välikäsiä, joita eri työnteon tapoihin oli rakentunut.

  • Myös Covid-19-pandemia oli herättänyt huomaamaan, että työ sujuu ja ihmiset hallitsevat tehtävänsä ilman välitöntä ohjausta ja valvontaa.

  • Puhtaanapitäjien työ vaatii monipuolista osaamista. Yhden henkilön on hankala vastata yksin näihin osaamisvaatimuksiin. Eikä tarvitsekaan. Itseohjautuvan tiimitoiminnan kautta jokaisen tiiminjäsenen käytössä on omien tiimikavereiden osaaminen. Yksin ei tarvitse hallita kaikkea, tiimi yhdessä osaa enemmän. Yhdessä osaaminen oli vahva driveri itseohjautuvan tiimitoiminnan rakentamisessa.


Mitä itseohjautuvuudella Siivouskeskuksessa tavoiteltiin?


Itseohjautuvan tiimitoiminnan kautta haluttiin vahvistaa työn asiantuntijoiden, puhtaanapitäjien, vaikutusmahdollisuuksia omaan työhön ja työn sisältöön. Tavoitteena oli myös vahvistaa ”me yhdessä osaamme” -henkeä. Lisäämällä vaikutusmahdollisuuksia, yhteisöllisyyttä sekä kokemusta työn ja osaamisvaatimuksien hallinnasta tavoiteltiin motivaation vahvistumista sekä hyvinvoinnin lisääntymistä.


Miten lähdimme liikkeelle?


Itseohjautuvan tiimitoiminnan vahvistamista lähdimme Siivouskeskuksessa tavoittelemaan vahvistamalla rakenteita, jotka mahdollistaisivat aiempaa enemmän puhtaanapitäjien osallistumisen toiminnan suunnitteluun sekä laajentamalla päätösvaltaa tiimeille ja puhtaanapitäjille. Itseohjautuvan tiimitoiminnan onnistumisessa tärkeiksi elementeiksi rakentuivat aktiivinen vuorovaikutus ja tiimityötä vahvistavat uudet tekemisen tavat. Myös heti alussa tunnistimme tarpeen määritellä johtamista uudelleen kohti valmentavaa johtamista; kohti yhteisen suunnan vahvistamista, yhteistyön muotojen rakentamista, innostuksen ja ajattelun synnyttämistä sekä tuloksellista tekemistä.


Uudistusta lähdimme rakentamaan tavoitteita kunnioittaen. Hanke ei ollut ylhäältä alaspäin toteutettu; hanketta lähdimme viemään eteenpäin kuuden tiimin voimin, kokeilun periaatteilla. Yhdessä näiden tiimien kanssa lähdimme tarkentamaan, mitä itseohjautuva tiimitoiminta Siivouskeskuksen arjessa tarkoittaa ja mitä konkreettisia askelluksia ja käytäntöjä lähdemme ottamaan tavoitteet saavuttaaksemme.


Lue seuraavista blogeistamme, miten matkamme eteni ja mitä arjessa konkreettisesti muuttui. Sekä tietenkin onnistuimmeko saavuttamaan tavoitteemme.


Jos aihe kiinnostaa, ole yhteydessä niin jutellaan:

Tai Mira Pitkäranta, + 358 40 922 0188 , mira.pitkarantao@lygge.fi


Tutustu myös



Lopeta johtoryhmän kokoukset -blogikirjoitukseemme






53 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page