top of page

Huonoa johtamista?

Päivitetty: 14. helmik. 2022

Mitä on huono johtaminen? Lähdetään perusteista; yksinkertaisimmillaan huono johtaminen määrittyy hyvän tahdon ja toisten arvostuksen puutteen kautta. Olematon luottamus ja halukkuus laajentaa johtamista ovat myös yleisiä oireita huonosta johtamisesta; teen itse, koska en usko, että joku toinen osaa tai ylipäätänsä tekisi ilman vieressä vahtimista.


Käytäntö on osoittanut, että leijonanosa huonosta johtamisesta kumpuaa uskosta, että kaiken päätösvallan omiminen on ainoa tapa varmistaa, että päätökset ovat oikeita.


Huonon johtamisen tulokset ovat aina pitkällä tähtäimellä samankaltaisia ja tuttuja meille kaikille: työntekijät eivät sitoudu, omatoimisuudesta ja innostuksesta ei ole nähtävissä merkkiäkään – ihmiset vain käyvät töissä. Tutkimustulokset kertovat samaa: vain 12 % työntekijöistä kokevat olevansa sitoutuneita organisaatioon, jossa työskentelevät. Onko siis ihme, jos liiketoiminnan tavoitteet takkuilevat, kun 88 % työntekijöistä haaveilee olevansa jossain muualla?


Puheen tasolla asiaa tarkasteltaessa huonoa johtamista ei esiinny. Puhe on halpaa – jokainen meistä sanoo arvostavansa ja luottavansa ihmisiin.


Tässä kohtaa on jokaisen kuitenkin hyvä pysähtyä pohtimaan, mitä ajattelen ihmisistä, henkilöistä, joita johdan? Näenkö heidät motivoituneina ja sitoutuneina ammattilaisina? Vai ajattelenko heistä enemmänkin, että he tulevat töihin, no, koska töihin tullaan.






Mitä on hyvä johtaminen?


Hyvä johtaminen, johtamisen ja johtajuuden kehittäminen vaatii työtä. Useimmiten itsensä kanssa. Oman ajattelun ja käyttäytymisen reflektointia ja haastamista. Tähän reflektioon ja haastamiseen hyvän johtamisen viitekehyksen tarjoaa valmentava johtajuus.


Valmentavan johtaminen on kokonaisvaltainen johtamisen lähestymistapa, joka perustuu luottamukselle ja arvostukselle, aidolle hyvälle tahdolle toista kohtaan sekä ajatukseen, että johtaminen on jokaisen oikeus.


Johtamisen laajentamisen kontekstissa johtamista nähdään tekemisenä, joka vie asioita eteenpäin. Mitä enemmän johtamisvastuullinen saa muut johtamaan, vähintäänkin omaa tekemistään ja kehittymistään yhteisten tavoitteiden suuntaisesti, sitä laajemmat vaikutukset johtamisvastuullisten toiminnalla organisaation menestyksen kannalta on.


Liian usein valmentavasta johtamisesta puhuttaessa se nähdään vain teknisenä suorituksena ja valmentavana keskusteluotteena. Toki valmentavaan johtamiseen on tekniikoita ja työkaluja, mutta jotta valmentavalla johtamisella aidosti saavutetaan parempaa johtamista, tulisi pysähtyä valmentavan johtamisen perusasioiden ääreen; arvostus, luottamus, hyvä tahto ja johtamisen laajentaminen.


Näitä perusasioita voi pohdiskella muun muassa seuraavien kysymysten kautta: Miksi haluan johtaa? Mitä ajattelen johdettavistani? Olenko olemassa johdettaviani varten vai koenko heidän olevan olemassa toteuttaakseen minun tavoitteitani? Onko minulla hyvä tahto mukana kaikessa tekemisessäni? Haluanko kuulla kaikkia vai vain itseäni kiinnostavia henkilöitä ja asioita?


Pienillä muutoksilla kohti parempaa johtamista


Puhun, tai tässä kohtaa kirjoitan, isoista asioista. Mutta muutosten aikaansaamiseksi voi kuitenkin, ja on hyvä ottaa, pieniä askelia ja juurruttaa niitä osaksi tekemistä. Tässä muutama vinkki:


  • Mitä tahansa seuraavaksi teet, kysy itseltäsi, miten voit auttaa. Jos olet esimerkiksi menossa antamaan korjaava palautetta, kysy itseltäsi ennen palautteen antamista: Olenko palautteellani auttamassa häntä vai vain kertomassa mielipiteeni? Miten voin auttaa henkilöä kehittymään palautteellani?

  • Seuraavaksi kun kokoonnut tiimisi kanssa yhteen, keskity kuuntelemaan ja tekemään kysymyksiä puhumisen sijaan: Mitä ajattelette? Mitkä tekijät käsiteltävään asiaan vaikuttavat? Mitä vaihtoehtoja meillä on? Mitkä vaihtoehdoista vievät meitä kohti tavoitetta? Mitä te lähdette viemään eteenpäin? Milloin palataan asiaan?

  • Kiinnostu ja tutustu ihmisiisi: kysy (virtuaalisissakin) palavereissa ja puhelinkeskusteluissa, mitä tiimiläisillesi kuuluu, mitä he ovat tehneet ja osoita (aito) kiinnostus lisäkysymyksillä aiheesta.


Valmentavalla johtajuudella rakennetaan hyvää johtamista. Valmentava johtajuus on paljon muutakin, kuin mitä tähän lyhyeen blogiini kirjoitin. Valmentavan johtajuuden tavoitteena on saada jokainen työntekijä loistamaan omien vahvuuksien kauttaan työssään suhteessa yhteiseen tavoitteeseen, mahdollistaa jokaisen henkilökohtainen kehittyminen sekä saada työyhteisö pelaamaan yhteen.


Valmentava johtajuus on hyvän johtajuuden perusta, jolla pystytään vastaamaan muuttuvan ajan tarpeisiin. Valmentavalla johtajuudella on ytimensä ja perusta, mutta jokaisen organisaation tulee määritellä, mitä valmentava johtaminen heille tarkoittaa ja miten sitä toteuttavat, miten se näkyy arkisessa tekemisessä.


Lyggen valmennuksissa ja johtamisen työpajoissa pysähdymme valmentavan johtamisen äärelle ja autamme asiakkaita muotoilemaan oman valmentavan johtajuuden ytimen sekä löytämään keinoja ilmentää valmentavaa johtamista tiimipalavereissa, lyhyissä kohtaamisissa, ongelmanratkaisuissa; miten valmentava johtajuus näkyy osana arkea.

Herättikö tämä kirjoitus ajatuksia? Jos haluat keskustella kanssamme johtamisen kehittämisestä tai olet kiinnostunut valmentavan johtamisen valmennuksesta, ole yhteydessä suoraan minuun (tiedot alhaalla) tai laita viestiä.


Mira Pitkäranta, Partneri, 040 922 0188, mira.pitkaranta@lygge.fi


Tutustu myös





106 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page