top of page

Coaching - Väärinymmärrettyä, mutta vaikuttavaa?

Päivitetty: 14. helmik. 2022

Paljon puhuttu uusi normaali pistää helposti miettimään muutosta; mikä työskentelytavoissamme vaatii muutosta ja missä määrin? Miten tästäkin selvitään enimmäkseen ehjin nahoin?


Coaching on konkreettinen kehittymisen keino ottaa muutosta sarvista ja löytää oma tie muutoksen läpi, vaikkakin monesti väärin ymmärrettynä liian vähän hyödynnetty kehittämismenetelmä.


5 asiaa mitä Coaching ei ole


Coaching ei ole vain sparrailua

Coachingiksi saatetaan nimittää keskustelua kuin keskustelua, esimerkiksi sparrailua. Sparrailu tekee toki hyvää, mutta siitä puuttuu monesti coachingille tyypillinen tavoitteellisuus ja toiminnallistaminen.

Coaching ei ole manipulointia

Yllättävän usein olen törmännyt tilanteeseen, jossa coaching on nähty manipuloinnin mahdollisuutena. Toinen taho, kuten esihenkilö, voi toki tunnistaa toisen kehittymistarpeen, jonka ratkaisuun coaching voi olla sopiva menetelmä, mutta coach ei piilo-ohjaa coachattavaa kenkään muun agendan mukaisesti. Coachattava määrittää itse tavoitteensa ja keinot niihin pääsemiseksi ja coachin rooli on tässä haastaa coachattavaa avoimesti.


Coach ei ole kartanlukija

Monesti coachiksi lähdetään hakemaan jonkin tietyn substanssin osaajaa. Tällöin on riski, että coachista tuleekin kartanlukija. Coachin syvä asiantuntemus coachattavassa aiheessa haastaa niin coachia kuin coachattavaa menestyksekkäässä coachingprosessissa. Asiantutijacoach voi tuntua parhaalta vaihtoehdolta, mutta voi johtaa ajattelun taantumiseen, jos coachattava ajattelee saavansa oikeita vastauksia kokeneelta asiantuntijalta.


Coaching ei ole vain yksilölle

Coahchaus koetaan usein yksilöiden kehittämisen tavaksi. Sen ytimessä toki on yksilön tavoitteellisuus sekä yksilöllisten kehittymisaskellusten ottaminen, mutta tiimi- tai ryhmäcoaching on usein vähintään yhtä toimiva ratkaisu. Tiimi- ja ryhmäcoachingeissa saadaan hyötykäyttöön useamman tahon perspektiivit, mikä vahvistaa kaikkien osallistujien kykyä avoimesti ja rakentavasti haastaa toisten ajattelua sekä kykyä tulla haastetuksi useammasta suunnasta.


Coaching ei ole sokeaa tukemista

Coaching ei ole sokeaa tukemista, ilman itse kehitettävän asian kyseenalaistamista. Ilman tätä kyseenalaistamista, perimmäinen uskomus on saattanut jäädä vääräksi ja vahvin muutosvoima - itsensä tunnistaminen ja näkeminen uusin silmin - on saattanut jäädä tapahtumatta. On coachin tehtävä tunnistaa ja hallita tämä riski.




5 asiaa mitä Coaching on


Coaching on kyseenalaistamista

Sokean tukemisen välttämisestä onkin hyvä aasinsilta yhteen coachingin keskeisimpään asiaan. Coachingin ytimessä on omien ajatusten, olettamusten ja uskomusten kyseenalaistaminen ja vasta niiden tarkastelun jälkeen askelten ottaminen eteenpäin. Coachattavan ajattelun ja ajatusten kyseenalaistaminen varmistaa oikeiden asioiden kehittämiseen tarttumisen.


Coaching perustuu tavoitteisiin

Kärjistetysti sanottuna voidaan todeta, että ilman tavoitteita ei ole coachingia. Oli kyseessä sitten konkreettisen kehittymispisteen saavuttaminen tai omien ajatusten selkeyttäminen, ilman kirkasta tavoitetta, coachaus jää sparrailuksi.


Coaching on reaktiivinen prosessi

Eteenpäin menon varmistamiseksi prosessimaisuus on coachingissa olennaista. Alussa tehtyyn prosessiin ja suunnitelmaan ei kuitenkaan pidä hirttäytyä. Prosessia tulee tarkastella ja tarvittaessa muuttaa ajattelun kehittyessä, toimeenpanon edetessä tai olosuhteiden muuttuessa. Tämä on edellytys sille, että otetaan askelia oikeissa asioissa, oikeaan aikaan ja oikeaan suuntaan.


Coaching on itse tekemistä

Kehittymistä ei voi ulkoistaa. Siten coaching tarkoittaa coachattavan osalta “hihojen käärimistä” - oman ajattelun lisäksi, coachattavan on tehtävä itse asioita kehittymisensä eteen. Ainut polku tähän on, että coachingprosessin osana on myös asioiden tekeminen käytännössä ja tämä tekeminen tulee tapahtua coachattavan omasta toimesta. Niitä ei voi tehdä coach, eikä kukaan muukaan. Coaching on coachattavan prosessi ja siinä on kyse coachattavan kasvusta - ei yrityksestä muuttaa toisia ja heidän tekemistään.


Coahing on tarina

Coachingin ytimessä on ajatus, että kehitykseen ei ole yhtä ainoaa mallia tai polkua. Aiempi osaaminen, mielenkiinnot, tunteet, käytettävissä olevat resurssit, tukiverkot ja tavoitteet ja niiden puitteissa tekemänsä valinnat vaikuttavat siihen millaisen tarinan coachattava rakentaa.


Nämä kymmenen seikkaa on mielestäni oltava kaikille coachingin osapuolille selvillä, jotta voidaan puhua coachingista ja saadaan vaikuttavuutta aikaiseksi. Jos olet samaa mieltä ja haluat hyödyntää coachingia kehittämisen välineenä, olethan yhteydessä. Jos olet toista mieltä, olethan silloinkin yhteyksissä ja haastetaan toistemme ajattelua coachingista.


Ole yhteydessä niin jutellaan:

https://www.lygge.fi/otayhteytta

Tai Marianne Kukko, + 358 40 543 9883, marianne.kukko@lygge.fi


Tutustu myös


Mitä coaching on minulle opettanut -blogikirjoitukseen


Kun tunteiden johtaminen menee mönkää -blogikirjoitukseen


Palveluihimme

49 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page